Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

ALEXANDER FRANCK (1882-1915)

Alexander Franck wordt op 10 juli 1882 in Boechout geboren als zoon van handelaar Gabriël Franck en diens vrouw Maria Jongelings. Alex is een slim kereltje, dat eerst Grieks-Latijnse gaat volgen bij de jezuïeten op het Antwerpse Sint-Jan Berchmanscollege om nadien in de Antwerpse handelswereld een bekend figuur te worden.


Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldt hij zich als vrijwilliger bij de Belgische overheid en hoewel zijn auto wordt opgeëist, mag hij die zelf in bezit houden om er allerhande geheime missies mee uit te voeren, waarbij zijn goede kennis van het Duits hem beslist van pas komt om zich uit netelige situaties te redden. Want Franck neemt risico's, samen met zijn Antwerpse vriend Jos Baeckelmans. Ze deinzen er niet voor terug om 's nachts de vijandelijke linies binnen te dringen en bij een van die raids worden beiden plus enkele jonge helpers aan de Nederlandse grens aangehouden. Ze worden afgevoerd naar een militaire post, maar weten hun begeleider te verschalken, uit de wagen te springen en in de bossen te verdwijnen. Bij het oversteken van de Schelde wordt Alexander nog eens aangehouden, nu door de Sicherheitspolizei. Hij wordt voor verhoor naar de Antwerpse Stoopstraat gebracht, maar weet daar zo behendig op de situatie in te spelen, dat hij wordt vrijgelaten.


Natuurlijk kan zoiets niet goed blijven gaan. Wanneer Jos Baeckelmans op 28 juli 1915 uit Lille terugkeert, wordt hij aangehouden. Hij is in bezit van bezwarende stukken, dus er is geen sprake van zich eruit te praten en hij wordt in Sint-Gillis bij Brussel opgesloten. Alexander was toevallig net van plan bij Jos langs te gaan in zijn woning in het Antwerpse Sint-Andrieskwartier. Maar dat huis wordt al door de Duitsers in de gaten gehouden. Vanuit het verzet worden nog koeriers op pad gestuurd om Alex te waarschuwen, maar het is al te laat, hij wordt opgepakt en ook naar Sint-Gillis gebracht. Na een onderzoek dat tot 14 september 1915 duurt, krijgen beiden de doodstraf.


Op 23 september worden ze in alle vroegte afgevoerd naar de schietbaan in Schaarbeek om gefusilleerd te worden wegens spionage. Ze weigeren een blinddoek en worden ter plaatse in een graf gegooid. Nog steeds kan je op die plek een gedenksteen voor deze oorlogsslachtoffers aantreffen en die bevindt zich op het terrein, waar vandaag het VRT/RTBF-omroepcentrum oprijst aan de Auguste Reyerslaan. De lichamen van Franck en Baeckelmans liggen daar echter niet meer. Die zijn na afloop van de oorlog opgegraven en naar Antwerpen overgebracht, om op maandag 17 maart 1919 opnieuw begraven te worden op het Schoonselhof te Wilrijk. Het jaar daarop is het deel van de Kapelleveldstraat waaraan de woning van Franck ligt, herdoopt in Alexander Franckstraat.


In Alexanders woning aan de Alexander Franckstraat 17 in Boechout zijn vandaag de "Salons Alexander Franck" gehuisvest.


Boechout