Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Dendermonde

KAZEMAT

Een kazemat is een overdekte ruimte bij vestingwerken, die wordt gebruikt als magazijn voor het opslaan van wapens of munitie, voedselvoorraden voor de soldaten of ook wel voor het onderbrengen van soldaten wanneer ze actief zijn in de vesting. Doorgaans is zo’n kazemat gebouwd met bakstenen, die als gewelven een stevige dakbedekking vormen, waarop dan een laag aarde wordt aangebracht, om schade door het inslaan van mortieren of granaten tegen te houden.


Het gebeurt ook, dat in een kazemat geschut wordt opgesteld, dat dan door openingen in de vestingwal de vijand kan beschieten. Het is in dat geval noodzakelijk dat de kazemat met schouwen wordt uitgerust, om de kruitdamp weg te zuigen uit de vrij kleine ruimte.


Het woord kazemat komt oorspronkelijk van het klassiek-Griekse chaskein, dat ‘gapen’ betekent. Als chasma wordt dat een spleet of kloof, waarin men dus eventueel beschutting kan zoeken. Via het Italiaanse casamatta komt het woord in het Frans terecht, casemate en vandaar is het nog een kleine stap naar onze kazemat.


Een andere bron leidt het woord af van het Spaanse casa armata, een bewapend huis. Het zou dan gaan om een militair bouwwerk, gebruikt bij de verdediging, waarna de term meer algemeen wordt gebezigd voor overdekte vestingruimten.


Kazematten komen onder meer bovengronds voor in de vestingwallen van Ieper, Dendermonde en Luxemburg-stad. Onderling verbonden door gangen duiken ze op in de wallen van Menen en ondergronds in die van Philippeville.