Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Van 7 tot 9 oktober 1914 wordt dit stukje stad in puin geschoten door de Duitse artillerie, die de Antwerpse fortengordel aan het veroveren is. Omdat er hier nog weinig overeind staat, wordt er na de oorlog een wedstrijd uitgeschreven om deze plek weer zinvol in te vullen, maar het zal nog een decennium duren, voordat er werkelijk een plan wordt gerealiseerd. Dat komt van de Algemeene Bankvereeniging, een groep financiers rond Frans Van Cauwelaert, die voor dit project steun krijgt van de Boerenbond uit Leuven, waardoor deze wolkenkrabber als Boerentoren bekend staat.


Oorspronkelijk telt het gebouw 24 verdiepingen en is het 87 meter hoog. De bank neemt aanvankelijk slechts een deel van die ruimte  in, de rest wordt gewoon verhuurd als woonappartementen, terwijl er ook een publiek caféterras in huist op de tiende verdieping, een Chinese theesalon vol Boeddhabeelden, vazen en draken boven een winkel van 'Cuperus' op het gelijkvloers en in de kelder een heuse Duitse Bierhalle. Helemaal bovenaan kan het publiek in die dagen tegen betaling de Panoramazaal bezoeken, waar verrekijkers gehuurd kunnen worden.


Bij de realisatie in 1929-'32 is dit de eerste wolkenkrabber met een woonfunctie in Europa, ontworpen door Jan Robert Vanhoenacker en voor de binneninrichting Jos Smolderen, in samenwerking met stadsarchitect Emiel Van Averbeke. Omdat de Willebroekse hoofdaannemer  Dumon & Vander Vin wel alles wist van betonnen sluizen, maar absoluut geen ervaring had met stalen wolkenkrabberskeletten, moest in zeven haasten een beroep gedaan worden op de Duitse firma Demag om uit 3.400 ton staal met 430.000 klinknagels en 180.000 schroeven een stevig geraamte op te trekken, wat in amper 4 maanden tijd lukte. Daaraan zijn dan de stenen buitengevels opgehangen.


Vandaag piekt deze toren 97,75 m naar de hemel, want er is een enorme waterbak van 120.000 liter boven de panoramazaal gebouwd. Geen zwembad voor gestresseerde bankemployees, maar bluswater voor het geval dat oververhitte beurskoersen de zaak in vuur en vlam zetten. De gestileerde bronzen beelden boven de zwart marmeren hoofdingang met art deco-trekjes zijn van Arthur Pierre.


KBC-TORENGEBOUW (Boerentoren)

Eiermarkt 20

2000 Antwerpen

Quartier Latin

Hoofdingang KBC-Torengebouw met de beelden van Arthur Pierre

© foto: André Bongers