Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

KUNSTSCHUIMER

De Tip van de Sluier


Hieronder geven we elke route wat kleur met enkele toetsen van wat je te zien krijgt. Dat maakt kiezen makkelijker, of juist moeilijker … tja.

ROUTES

Vertrek vanaf het station. Via recente nieuwbouw naar een oude villawijk. Daarna langs oude buitenverblijven van rijke stedelingen naar het dorpshart met kerk en molen. De lus wordt gesloten langs een amalgaan aan architectuurstijlen, waarbij je langs de villa passeert waar de wieg van het bekende Sfinks Festival heeft gestaan.  De route kan ook met de fiets worden gedaan.


Boechout

Vertrek vanaf het station naar de oude vestingwallen en het Ros Beyaert. Via een oude fabriekswijk naar de basiliek en het klooster. Daarna langs de oever van de Dender richting Grote Markt, vandaar een zijsprong naar de oude kerk en een terugweg langs winkels en het begijnhof.


Dendermonde

Antwerpen, Quartier Latin

Vertrek vanaf de Meir. Via de kleine straatjes van winkelwandelgebied De Wilde Zee naar het aloude Sint-Elisabethgasthuis met aansluitende plantentuin. Daarna de Antwerpse theaterwijk in, om via het Rubenshuis en het vroegere Koninklijk Paleis terug te keren naar ons uitgangspunt.


Vertrek vanaf de centrale parkeerplaats. Eerst langs de oude stadswal, daarna via de vele eigentijdse beeldhouwwerken door dit minder bekende Waalse stadje. Een lange zijsprong brengt je naar een cultusoord tussen wat bos. Terug door het oude centrum, of voor de doorzetters een bezoek aan de kerk van Waha met de beroemde Folon-glasramen. Dat laatste kan ook met de auto of per fiets.


Marche-en Famenne

Tournai / Doornik

Vertrek vanaf het station. Eerst kom je door het stadsdeel op de rechter Scheldeoever met de oudste middeleeuwse huizen nabij de plek waar een Merovingisch koningsgraf is ontdekt. Daarna steken we over naar linkeroever, waar het huidige stadscentrum van Doornik ligt met de beroemde kathedraal. Die is nog enkele jaren in restauratie, daardoor slechts gedeeltelijk te bezoeken. Maar dat geeft je tijd om de rest van Doornik te verkennen, met belfort, markt, museum voor schone kunsten en andere kerken. Terug via de Kasteelwijk op linkeroever. Binnen het totale traject zijn diverse verkortingen opgenomen.

Virton

Virton zoek je in het verre zuidoosten van België en is de hoofdstad van wat de Gaumestreek  wordt genoemd of Belgisch Lotharingen. Een kleine stad, met heel wat werk van lokale kunstenaars in het straatbeeld, een kabbelend riviertje langs de zuidrand, diversiteit op korte wandelafstand.

Een stad met een grote geschiedenis rond twee rivierarmen en een handvol grachten. De eerste Nederlandse universiteit laat er zijn sporen na, maar ook schilders als Rembrandt en Jan Steen. Je kan er door een echte Egyptische tempel stappen of door een botanische tuin wandelen. De voorvaderen van Amerikaanse presidenten verbleven hier en heel wat hofjes zorgen voor stille momenten pal naast de drukte van een eigentijds centrum. Bovendien zijn er heel wat banden met België. Wie om praktische redenen deze route niet ter plaatse kan afleggen, kan via Google Streetview grote delen op het computerscherm volgen met onze tekst als gids.

Leiden (NL)

La Louvière

Pas ontstaan in de 19de eeuw op een fundament van keramiek en metaal, mag je van deze Waalse stad geen middeleeuws patrimonium verwachten. Maar wil je op korte tijd heel wat opmerkelijke kunst zien, dan kom je in La Louvière aan je trekken, zowel op straat als in enkele musea. Bovendien ligt Mariemont met zijn parkbeelden en de Warocqué-collectie vlakbij.

Het Unesco-erfgoed van scheepsliften en een koolmijn ligt niet in het stadshart. Dat verkennen we in een aparte fietstocht.
NIEUW