Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

TONY LE DUC (1962-   )

Tony Le Duc is de jongste uit een gezin van vijf kinderen, wiens vader biersteker was. Al van kindsbeen af is hij bezig met fotograferen, doordat het in zijn familie de gewoonte was om regelmatig samen te komen om naar dia's te kijken. Hij koopt zijn eerste reflexcamera als hij 12 jaar is en gaat daarmee natuurfoto's maken: bloemen en planten. Enkel jaren later neemt hij foto's van het lerarentoneel op de middelbare school en verzorgt diapresentaties voor school. Tony Le Duc gaat dan ook niet toevallig fotografie studeren aan de Brusselse Sint-Lucasschool. Medio jaren 1980 start hij op de Vlaamse Kaai in Antwerpen met een eigen atelier en gaat rond dezelfde tijd voor Knack Weekend werken om de eetcultuur op allerhande plekken in de wereld in beeld te brengen.

Sinds dan is Le Duc zich gaan toeleggen op culinaire fotografie en hij is inmiddels in België en ver daarbuiten bekend als food-fotograaf. Bij hem valt het sterk op, dat je in zijn close-ups zelden een bord of enig bestek zal zien. Le Duc richt al zijn aandacht op de echte hoofdrolspelers, de ingrediënten waaruit  het gerecht is samengesteld. Hij werkt niet met digitale technieken, maar baseert zich op 'ouderwets' vakmanschap. Vooral bij uitvergrotingen blijkt de traditionele fotofilm nog steeds rijker te zijn wat weergave van kleurtinten betreft. Ingescande beelden zijn voor hem vooral hulpmiddel om sneller tot resultaten te komen.

Zijn werk kom je naast Knack ook tegen in Feeling en in luxe kookboeken, als Piet Huysentruyt's 'Eigentijds & Eigenzinnig' of Wouter - De Schone van Boskoop - Keersmaekers' 'Uit de grond'. Voorts heeft hij samengewerkt met top-chef Sergio Herman uit het Zeeuws-Vlaamse stadje Sluis. Tony Le Duc behaalt vanaf 1999 vier Gouden Pollepels en in 2003 de Zilveren in de Jacob's Creek World Food Media Awards in het Australische Adelaide.

Omdat boeken maken hem is gaan aanspreken, met name het ambachtelijke daarvan, richt hij in 2004 samen met auteur Filip Verheyden de culinaire uitgeverij Homarus op. Deze uitgeverij heeft een drietal boekjes rond koken uitgegeven, die als drie-eenheid samen horen: De Basis (2004), Het Product (2005) en Het Gerecht (2006). Ze zijn afzonderlijk of als box van drie verkrijgbaar. Tony's vrouw Kathleen Miller verzorgde de vormgeving van deze uitgaven. In april 2007 wordt een boek over de in 1992 op 44-jarige leeftijd overleden Gentse avant-garde kok Willy Slawinski voorgesteld. Een populairdere uitgave is het op studenten gerichte Pimp your f**king kotfood.

In maart 2008 richt Tony Le Duc een tweede uitgeverij op, Minestrone Culinaire Uitgeverij. Geïnspireerd door de Duitse foodfotograaf Johann Willsberger en diens Gourmet uit de jaren 1970 en ‘80 en recentere USA-voorbeelden rond interieur en mode, start Le Duc in 2008 met een reeks ‘bookazines’ onder de titel Kook Ze! Zo’n bookazine is een combinatie van kookboek en magazine, waarbij recepten op een vrij luxueuze wijze worden gepresenteerd met daarnaast achtergrondinformatie, korte verhalen, columns en economische artikelen zoals in een culinair magazine. In vrij snel tempo volgen vier delen: Kook Ze! Snel (voorjaar 2008), Kook Ze! Chic (najaar 2008 met fluwelen cover), Kook Ze! Vreemd (voorjaar 2009) en Kook Ze! Fris (zomer 2009). Naast eigen projecten geeft Le Duc via Minestrone ook boeken van andere auteurs uit, zoals een vijfdelige reeks van de bekende foodie Frank Fol onder de titel Denk Groenten!

In 2011 wordt de driesterren-chef Sergio Herman van restaurant Oud Sluis medezaakvoerder van Minestrone, waarna in juni 2012 het boek Sergiology volgt, waarin de inspiratiebronnen en creaties van Sergio Herman worden onthuld. Het is niet zozeer een boek, als wel een kunstobject.

In 2009 is Le Duc een eigen groentetuin begonnen met o.m. aardpeer, spitskool, landkers en broccoletto. Samen met de foodfotografen Dimitri Tsykalov (Rusland) en Valérie Belin (Frankrijk) exposeerde hij van 9 februari tot 5 juni 2011 onder de titel “Hungry eyes” in het fotografiemuseum FoMu,  te Antwerpen.

Inmiddels zijn de Homarus-boeken opgenomen in het fonds van Minestrone. De uitgeverij wil bewust klein blijven met een productie van hooguit drie boeken per jaar. Maar daaraan wordt dan ook de uiterste zorg besteed om ze zowel visueel als zelfs tactiel aantrekkelijk te maken. Dat gebeurt door een keuze van duurdere papiersoorten, het werken met speciale zeefdruktechnieken en inktsoorten of het toevoegen van zilver als vijfde kleur bij het vierkleurenprocedé. Dat deze werkwijze succes heeft, blijkt in februari 2013 als de Gourmand World Cookbook Award voor Best Cookbook Publisher of the Year 2012 in Parijs wordt toegekend aan Minestrone.

Tony Le Duc woont en heeft zijn fotostudio in de Alexander Franckstraat 28 te Boechout. Uitgeverij Minestrone is intussen gevestigd in de Van Schoonhovenstraat 32, vlakbij het centraal station van Antwerpen.

Boechout