Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

CHRISTIAN LEROY (1931-2007)

Marche-en-Famenne

Als op 17 januari 1931 Christian Leroy in Charleroi geboren wordt, komt hij terecht in een artistiek gezin, want zijn moeder staat bekend als een uitstekende schilderes. Zij moedigt het ontluikende talent bij haar zoon aan, die eerst aan het hoger instituut van de Brusselse Sint-Lucasschool gaat studeren, vervolgens de Brusselse academie van schone kunsten doorloopt, om zich daarna nog te vervolmaken aan het Hoger Instituut van de Antwerpse academie. Harry Elström en Henry Puivrez ziet hij als zijn belangrijkste leraren.


In 1955 behaalt Christian Leroy de Godecharlesprijs voor beeldhouwen, in 1957 gevolgd door de Grote Prijs van de provincie Henegouwen en in datzelfde jaar wordt hij laureaat van de Prijs van Rome. Voorheen zat daar een studiereis naar de bron van de antieke westerse cultuur aan vast. In 1958 mag Christian wel met een beurs naar wat dan nog Belgisch Congo is.


Een deelname aan de Biënnale van het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim te Antwerpen in 1961 betekent een duidelijke erkenning. Intussen is Leroy leraar geworden aan technische scholen in Saint-Ghislain, om later les te gaan geven aan de kunstacademie van Mons, tegenwoordig École supérieur des Arts plastiques et visuels geheten. Daar stimuleert collega-leraar Gustav Camus in 1971 een reeks kunstenaars tot het oprichten van de kunstkring Maka. Naast Christian Leroy zijn ook stichtend lid Michel Jamsin, Jean-Marie Molle, Jacques Ransy, Charles Szymkowisz en Yvon Vandycke. Als geassocieerd lid speelt Calisto Peretti een niet onbelangrijke rol. Dat blijkt als de groep in 1976 splitst en Calisto samen met Yvon Vandycke en Christian Leroy de nieuwe combinatie Art Cru opricht, die tot 1979 blijft bestaan. Tussen 1980 en 1983 vormen Leroy, Jamsin, Vandycke en Charly Vienne nog de groep Polyptique.


Christian Leroy werkt in terracotta, brons en maakt tekeningen. Hij beeldt vaak mensen uit die gekweld worden door of nieuwsgierig zijn naar hun lotsbestemming of toekomst. Daarmee sluit het werk van Leroy aan bij de actualiteit van onze tijd. Je vindt zijn werk terug in de musea van Binche, Charleroi, La Louvière, Mariemont, Mons en Waudrez.


In de Sint-Albanus-en-Antonius van Paduakerk van Lavacherie – een dorpje tussen Bastogne en Marche-en-Famenne - staat van Christian een doopvont aan de voeten van een beeldengroep met Maria, Jozef en hun Kind. In de kooromgang van dezelfde kerk hangt zijn terracotta kruisweg. Naast de Sint-Waldetrudiskerk van Mons (Bergen) heeft hij drie jonge koorzangers rond een partituur van polyfonist Roland de Lassus geschaard, samen La Cantoria geheten. In Knokke-Heist koestert zich een bronzen dame in de zonnestralen op de hoek van de Verhaeren- en Fochlaan. Drie terracotta kopjes sieren de buitenmuur van de École du Château in Doornik: twee jongetjes met de armen braaf over elkaar en een meisje dat uit haar dromen opschrikt anno 1986.


Naast de figuur van de belleman Le Grand Georges op de Place Albert 1er in Marche-en-Famenne is de folklore ook present met de figuur van de Le Paysan (De Boer) in Binche, waar dit personage een rol in het carnaval speelt.


Binche is de stad waar Christian Leroy zijn atelier had. Op 3 september 2000 is in de oude wijnkelders van ‘Vin du Balcon’, de familiezaak van de Leroys onder de wallen, de Fondation Christian Leroy opgericht. Deze stichting toont in één ruimte een overzicht van Leroys werk, terwijl een tweede zaal beschikbaar blijft voor andere artistieke activiteiten. Christian Leroy is zelf overleden op 23 juni 2007.


(Fondation Christian Leroy, Rue Lucien Roland 8, 7130 Binche, tel.064/33.26.74. Open elke zaterdag 14-18u., behalve 1 jul.-31 aug., 15 dec.-15 jan., 15 dagen voor en na Pasen.)


Oeuvre (onvolledig):


1961

Le Paysan, brons.

Vluchtheuvel Rue des Pastures / Rue de Bruxelles (Place de Battignies), Binche.

1969

Envol, metaal.

Staatsprijs ‘Groene Stad’ 1969.

Hoek Emile Verhaerenlaan / Fochlaan, Knokke-Heist.

1986

Drie kinderkopjes, witte steen.

École du Château, Avenue Leray 33, hoek Rue du Château, Doornik.

1988

Le Grand George,brons.

Place du Roi Albert, Marche-en-Famenne.

????

La Cantoria, brons.

Plantsoen rechts naast collégiale Sainte-Waudru, Rue du Châpitre, Mons.

????

Veertien staties kruisweg, terracotta.

Église Saint-Aubin et Saint-Antoine de Padoua, Place de l’Église, Lavacherie.

????

Doopvont.

Église Saint-Aubin et Saint-Antoine de Padoua, Place de l’Église, Lavacherie.

????

Standbeeld Sint-Franciscus van Assisi, brons.

Convent des Récollets, Rue de Charleroi, Nivelles.