Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

MUSEUM MAYER VAN DEN BERGH

Lange Gasthuisstraat 19

2000 Antwerpen

Een museum voor de kunstcollectie van één man: ridder Fritz Mayer van den Bergh. Hij is op 22 april 1858 geboren als oudste zoon van de uit Keulen afkomstige zakenman Emil Mayer en diens Antwerpse vrouw Henriëtte Van den Bergh. De Mayers maken deel uit van de Duitse kolonie in Antwerpen. Met het vooruitzicht op een diplomatieke carrière, begint Fritz aan de Gentse universiteit eerst Letteren en Wijsbegeerte te studeren, om het jaar daarop over te schakelen op Rechten. Hij breekt die studie af, als zijn vader in november 1879 overlijdt en blijft van dan af bij zijn moeder wonen en samen wijden zij zich helemaal aan Fritz' passie, het verzamelen van kunstvoorwerpen. Wanneer Fritz in 1887 in de adelstand wordt verheven, voegt hij de naam van zijn moeder aan de zijne toe, vandaar Mayer van den Bergh.  


Wanneer haar zoon in 1901 omkomt bij een val van zijn paard, laat zijn moeder door architect Jos Hertogs tussen 1901 en 1904 pal naast de familiewoning een gebouw optrekken om er de kunstverzameling van haar zoon in onder te brengen. Het lijkt een 16de-eeuwse patriciërswoning, maar in feite gaat het om een voor die dagen hypermoderne constructie in beton, volgens het Hennebique-systeem. Daarvóór is een natuurstenen gevel van 'De Dry Coningen' gereconstrueerd. De in 1884 gesloopte gevel van de voormalige pastorie van de Sint-Walburgiskerk aan de Werf en een ook reeds verdwenen gevel in de Zakstraat stonden model. Boven de deur zie je een naar de huisnaam verwijzend reliëf, 'de aanbidding der wijzen'.


De museumverzameling omvat kunst uit de Nederlanden uit de gotiek en de renaissance, met veel laat-gotisch beeldhouwwerk. Daarnaast zijn er oudere archeologische stukken en 18de-eeuwse kunstvoorwerpen. Het pronkstuk is het schilderij Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, dat Fritz in 1894 op een veiling in Keulen kan kopen voor het geringe bedrag van 390 mark, omdat er in die tijd weinig interesse voor dit soort kunst bestaat.

Quartier Latin

Museum Mayer van den Bergh

© foto: Vera Seppion