Het Stille Pand

beeld

klank

woord

Cel Overberghe

FREE JAZZ

Jazzmuzikant Cel Overberghe is als trompettist, bassist, drummer, tenorsaxofonist en pianist een veelzijdig muzikaal talent.  


Guy Peeters (enola) zegt daarover: “Het is geen overdrijving om te zeggen dat Cel deel uitmaakte van de Vlaamse pioniers, de eerste generatie jazzmuzikanten die hier de free jazz en vrije improvisatie omarmden. Het was de tijd van Fred Van Hove, Willy Roggeman, Paul Van Gyseghem en de legendarische Werkgroep Improviserende Musici, die een alternatief wilde bieden voor de grote, voornamelijk op de Amerikaanse jazz gerichte festivals. Dat Overberghe ook al jaren actief was als schilder, zal er ongetwijfeld toe bijgedragen hebben, aangezien de vrijere jazz en improvisatie van oudsher redelijk sterke banden met andere kunsten had.


Tegenwoordig vormt Cel Overberghe met zijn zoon Tom op gitaar, bassist Paul Van Gyseghem en drummer Giovanni Barcella het CO2 Quartet.


Hun CD “ Intersections “ verscheen op het Gentse label El Negocito (eNR007).


Als album kan men ‘Intersections’ week na week blijven draaien, zonder dat het werkstuk aan mystiek inboet. Telkens weer wordt de luisteraar gefrappeerd door de directheid waarmee de musici hun eigen gang gaan, zonder de anderen uit oog en oor te verliezen.

De vindingrijkheid en het vernuft waarmee evidenties worden omspeeld, fascineert iedere keer weer door andere details.”


 Jan-Jakob Delanoye (Kwadratuur)

Cel Overberghe - sax

© foto: Sarah Nelissen