Annmarie Sauer

Het Stille Pand

bibliografie

Tony Mafia

Muddy Roads

POËZIE = WOEDE X VERBEELDING, SHERMAN ALEXIE

zondag 29 november 2015


Beste vrienden,


Vandaag interviewt Sven Peeters mij in Antwerpens mooiste boekhandel “De Groene Waterman”.

Hij zal vragen stellen over mijn vertaling van Sherman Alexie’s eerste vier poëtische boeken.

De nieuwe uitgave ‘Over ruggen van Zalmen’ werd door de lezers goed ontvangen en men vond het een mooi boek.


Het gesprek begint om 16 uur onder de titel


Poëzie = Woede x Verbeelding, Sherman Alexie.


Ik ben nu klaar met de voorbereiding van het interview… meer daarover vannacht!


Sven is een getalenteerd en zeer goed voorbereid interviewer. Hij stelde vragen over de terminologie, zoals: Wat is de juiste uitdrukkingsvorm voor ‘Indiaan’? Is een Indian Nation altijd een reservaat?

Maar het was natuurlijk de poëzie die het publiek overmande.

Verschillende enthousiastelingen kochten het boek en ik zocht voortdurend naar passende woorden bij het signeren. Volgens mij was boekhandel De Groene Waterman eveneens tevreden.


Een vriend, ‘Kris’, kwam te laat. Zijn trein had twee lange haltes onderweg naar Antwerpen. De terreurdreiging is nog niet voorbij en we hebben niveau 3 in Brussel. In Antwerpen is geen dreiging voelbaar.

Kris zal, om publiciteit voor het boek te maken, “The Limmerick” in Gent benaderen om mij daar te interviewen. Ik ben een neofiet in dit alles en leer al doende bij.


In de gesprekken achteraf werd Alexies poëzie als erg verscheiden becommentarieerd, soms zelfs met proza vergeleken. Daarom besloot ik volgend gedicht voor te lezen:Een Onvolledige Lijst Mensen waarvan ik Wens dat ze Indiaan WarenKareem Abdul-Jabbar          Adam          Muhammad Ali          Susan B. Anthony          Jimmy Carter           Patsy Cline          D.B. Cooper  


Robert DeNiro          Emily Dickinson          Isadora Duncan          Amelia Earhart          Eve          Diane Fossey          Jesus Christ   


Robert Johnson          Helen Keller          Billie Jean King          Martin Luther King, Jr.          John Lennon          Maria Magdalena          Pablo Neruda          

Flannery O’Connor          Rosa Parks          Wilma Rudolph          Sappho          William Shakespeare          Bruce Springsteen          Meryl Streep          


John Steinbeck          Superman          Harriet Tubman          Voltaire          Walt WhitmanEn het werkte. Men werd getroffen door de namen en begreep dat in het werk van een groot poëet alles poëzie kan zijn.

Ik dank Sherman Alexie voor zijn werk, zijn publicist Robert Herson om dit mogelijk te maken en de Belgische uitgever van poëzie in Vlaanderen, Leo Peeraer, voor de prachtige reeks vertalingen.


Sven contacteerde een vriend in de Verenigde Staten en vernam dat Sherman Alexie werkelijk een van de bekendste en meest gelauwerde  dichters uit de Verenigde Staten is. Hij mocht de PEN/Faulkner Award ontvangen, de prijs van de vrije meningsuiting.


Ik hoop dat hij nu ook in België en Nederland dezelfde bekendheid zal verwerven.

 

Met veel dank aan iedereen.


Annmarie

Sherman Alexie

© foto: Chase Jarvis