Annmarie Sauer

Het Stille Pand

bibliografie

Tony Mafia

Muddy Roads

ZWANENZANG / SWANSONG

Zwanenzang: de presentatie in een nokvol literair café Den Hopsack.


Uiteindelijk brak de dag voor Rose Vandewalle’s presentatie van Zwanenzang aan.

Daags voordien speelde Jean Demey de muziek terwijl Viv de Nederlandse tekst voorlas en ik vanzelfsprekend de Engelse versie, omdat het mijn vertaling was. Het enige wat Jean verlangde was dat ik de 33 gedichten kalm en sober zou voorlezen, met vijf tellen pauze tussen de verschillende teksten.


De avond zelf bracht Jean zijn zwarte glimmende basgitaar mee en installeerde zich tussen, maar wel een beetje achter de twee lezers.

Ik hield van de muziek die hij bracht: een beetje Ravi Shankar en veel Jean, intiem, ingehouden en sober zoals hij me gevraagd had om voor te lezen.

Viv heeft een andere persoonlijkheid. Zij studeerde voordracht en dictie aan het Lemmens Instituut en benadrukte bepaalde woorden waardoor een ander ritme ontstond.


Als deelnemer kan ik u geen foto’s tonen, maar het publiek was stil, luisterde aandachtig en waardeerde de inleiding door Bert Jans van Dodo Pers, het in de muziek opgaande werk van Rose en de verschillende stijlen van voordragen.


Bart Stouten, een vriend, was zo beminnelijk: hij verklaarde me waarom mijn Engelse vertalingen zo goed zijn. Hij  voelde hoe ik de woorden in beide talen op een dieper niveau in vraag stelde en daardoor een harmonieus samenspel creëerde. Toegegeven, ik voelde me gevleid.


Iedereen genoot van de warme en gezellige avond.


Rose Vandewalle - Swansong/Zwanenzang  

 
 


Vivian Van Stappen

© foto: Mark Van den Eynde