Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

SINT-PIATUS (  ?  -286 )

Tournai / Doornik

De uit Benevento in de streek van Napels afkomstige Piatus (of Piaton, Piato, Piatone) wordt samen met Dionysius en Quintinus door de paus naar Gallië uitgestuurd om er te evangeliseren. Hij komt terecht in de streek van de Menapiërs, die ruwweg leven in het gebied tussen Doornik en Brugge. Nog niet erkend door de Romeinse keizers, zien die machthebbers deze zendelingen als ongewenste lieden en ze worden dus vervolgd. Zo gaat Rictiovare namens keizer Maximianus Herculius de aanhangers van Piatus te lijf. Maar in plaats van hierdoor af te schrikken, gaat die met des te grote ijver en moed voort met zijn bekeringswerk. Dat moet natuurlijk fout aflopen en Rictovare geeft opdracht om de stijfkop dan maar letterlijk te onthoofden, wat in 286 of 287 dan ook gebeurd in Doornik. Piatus gunt Rictovare niet direct zijn overwinning, want hij wandelt met het afgehouwen hoofd in zijn armen nog even verder tot in Seclin, een plaats ten zuiden van Lille, op zo’n 15 km van Doornik. Echt wel een volhouder, die Piatus.


In Seclin kan je dan ook een grote uitgehakte steen gaan bekijken, die Piatus tot sarcofaag dient. Er is ook een wonderbare fontein bij dat graf.

Wanneer de Vikingen de streek bedreigen, brengen inwoners van Seclin de relieken van Piatus in veiligheid in de buurt van Chartres, waar vandaag een dorpje Saint-Piat ligt. Nu betwisten Chartres en Seclin elkaar het bezit van de echte relieken van deze heilige missie-apostel. Doornik heeft ook een Saint-Piatkerk, die uit de 12de eeuw dateert, maar gebouw is op de plaats van een Merovingisch basiliek uit de 6de eeuw. Nabij deze kerk staat ook een fontein aan het begin van de volkse Saint-Piatwijk, die ‘L'Pichou Saint-Piat’ wordt genoemd.  

De feestdag van de heilige Piatus is 1 oktober.