Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Dendermonde

LOUIS (LODEWIJK) VAN BOECKEL (1857-1944)

Cornelis Van Boeckel heeft reeds één zoon, wanneer op 16 januari 1857 een tweede, flinke knaap geboren wordt in de woning aan Mosdijk 2 in Lier. Gedoopt als Lodewijk, zal iedereen hem weldra Louis noemen. Na hem volgen nog eens twee zonen in het gezin Van Boeckel en wanneer moeder sterft als Louis amper 4 jaar oud is, heeft hij haar wellicht vaker in bed zien liggen dan door het huis dartelen.


Door die familiale problemen komt er van naar school gaan niets in huis voor Lowie. Hij gaat dan maar in de leer bij een timmerman, maar zelf ijzersterk, wordt Lowie aangetrokken door het smidsvak, dat hij van stoofsmid Cornelis Nieuwjaar leert, waarna hij van rijtuigmaker Verwilt zijn eerste beroepskansen krijgt.


Bij de loting in 1876 voor militaire dienst wordt hij ingelijfd bij het Arsenaal van Constructie in Antwerpen, waar hij op vraag van zijn kolonel een perenboom smeedt, waarmee hij de gouden medaille en een erediploma behaalt op de "Expositie van den Burgerskring".


Na zijn soldatentijd keert Louis terug naar Lier en smeedt er rozen, dierencomposities en luchters als klein werk. Kennelijk gaat hem dat uitstekend af, want in plaats van zich te beperken tot hoefijzers en deurbeslag, worden onder de hamers en tangen van Louis koper en ijzer tot sierlijke kunstvormen omgebogen in zijn atelier aan de Florent Van Cauwenberghstraat 26, waar de door Louis gesmede poort nog altijd aanwezig is.

Zijn roem start tijdens een Rubenswedstrijd, waaraan een tentoonstelling is gekoppeld. Echt wereldfaam wordt het, wanneer Louis op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900 de hoogste onderscheiding behaalt voor kunstsmeden uit een deelnemersveld van 378 kandidaten uit de hele wereld.


Bloemen, dieren, bas-reliëfs, niets is Van Boeckel te veel of te moeilijk. Daarom willen anderen maar wat graag op zijn vingers komen kijken en zo zal hij het bijna ongelooflijke aantal van ruim 100 leerjongens in zijn carrière hebben gehad. Daaronder iemand als Gomaar Janssens, een kunstsmid uit het nabije Lint, die vooral in Engeland heel wat roem zal oogsten. En ook Eduard Roofthooft, die in Boom zijn activiteiten als kunstsmid heeft ontplooid.


Uit het vele werk van Louis Van Boeckel worden vaak de hekken van het Witte Huis in Washington geciteerd, alsmede de balustrades van de Griekse Nationale Bank in Athene. Dichterbij zijn er het beeld Gevecht van de arend met de draak in het Lierse stadhuis.


Louis is driemaal getrouwd geweest, de laatste keer met Rosalie Grandy, een dame uit een café in Mortsel. Na Van Boeckels dood op 6 juli 1944 wordt hij bijgezet in het graf van de familie Van Boeckel-Vermeylen op de begraafplaats aan de Mechelsesteenweg. Rosalie ligt op hetzelfde kerkhof, maar in een apart graf.


Vijfentwintig jaar na Louis' dood is zijn werkplaats, samen met zijn werktuigen en een aantal van zijn creaties, met als topstuk ‘Gevecht van de arend met de slang’, in 1969 overgebracht naar de Van Boeckelzaal in het Timmermans-Opsomerhuis in Lier. Dat vroegere hof fungeert als museum voor wat in die stad het 'klavertje vier' heet: schrijver Felix Timmermans, schilder Isidoor Opsomer, kunstsmid Lodewijk Van Boeckel en uurwerkmaker Louis Zimmer.


In 1994 heeft Anne-Marie Volders ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Van Boeckels overlijden een bronzen buste van Louis gemaakt, die in het stadspark van Lier is opgesteld, vlakbij het Timmermans-Opsomerhuis aan de Netelaan.


Oeuvre:


België


1890

Toegangspoort Stadsfeestzaal

Meir 78 , Antwerpen.

1890

Brugleuning bij de vijver.

Kasteel Le Paige, Nederrij 135, Herentals.

1890

Herstelling en grotendeels vernieuwing hekwerk voorzijde, oorspronkelijk uit 1745 van Cornelius Marckx uit Kontich.

Stadhuis, Grote Markt 58, Lier.

1893

Voordeur.

Woonhuis, Marie-Louizasquare 66, Brussel.

1898

Uithangteken, oorspronkelijk voor gelijknamig hotel aan overzijde, gerestaureerd in 2004 door Ludo Daems.

De Comeet, Florent Van Cauwenberghstraat 16-18, Lier.

1898

Bloemtak bij borstbeeld Tony Bergmann.

Stadsvest, Antwerpsestraat, Lier.

1902

Afsluithek in kerkinterieur.

Sint-Willibrorduskerk, Kerkstraat 89, Antwerpen.

1903

Smeedijzeren bekroning waterput.

Rusthuis Van Acker-Peeters (nu Aldheim Zimmerhof hotel), Begijnenstraat 2, Lier.

1905

Bronzen versiering grafmonument graaf Ludovicus Fredericus de Mérode.

Begraafplaats Berchem, Elisabethlaan, Antwerpen-Berchem.

1922

Lichtarmen bij Christus Koning standbeeld.

Kardinaal Mercierplein, Lier.

????

Toegangspoort, oorspronkelijk van een woning in Lier.

Districtshuis, Lange Gasthuisstraat 21, Antwerpen.

????

Kroonluchter raadzaal.

Stadhuis, Grote Markt, Dendermonde.

????

Beeldhouwwerk ‘Gevecht van de arend en de slang’.

Timmermans-Opsomerhuis, Netelaan 4, Lier.

????

Smeedwerk ramen en voordeur.

Huis Wyckhuyse, Hendrik Consciencestraat 40, Roeselare.

????

Beeldhouwwerk ‘Gevecht van de arend met de draak’.

Stadhuis, Grote Markt 58, Lier.

????

Beeldhouwwerk ‘De arend en de gems’.

Voorheen bij Zimmerpaviljoen, thans in restauratie.

????

Palmtak bij grafmonument koningin Marie-Henriëtte, de vrouw van koning Leopold II.

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Onze-Lieve-Vrouwevoorplein, Laken.

????

Hekwerk monument Auguste Beernaert.

Marie-Joséplein, Oostende.

Buitenland


????

Balustrades.

Nationale Bank, Athene (Griekenland).

????

Afsluithekken.

Witte Huis, Washington DC (U.S.A.).

????

Trappen.

Khedivepaleis, Caïro (Egypte).