Hans BEERS schilderkunst - restauratie

HSP
Renée Van Hekken walden trio
Dichteres Renée Van Hekken werkte in haar programma’s door de jaren heen geregeld samen met muzikanten. Toen ze samen met haar bondgenoot, dichter-performer Roger Nupie optrad in Tracé Cultuurstation in Ekeren, werden ze voor de eerste keer begeleid door violist, componist en arrangeur Xander Nichting. Xander speelde op de voor hem vervaardigde elektrische viool de sterren van de hemel. De samenwerking van het drietal werd toen bezegeld en sindsdien heeft het trio heel wat gezamenlijke projecten verwezenlijkt. Er werd ook vaak opgetreden in Atelier Walden, de thuishaven van Renée en haar echtgenoot, kunstschilder Jos Laureys. De naam voor het trio lag dan ook voor de hand. Renée, Roger en Xander zijn verenigd onder de naam Walden Trio.
Walden Trio - foto: Bart Van den Bossche
24 maart 2020. In volle Corona crisis treedt Trio Walden op voor de bewoners en het personeel van Hof De Bist in Ekeren.
Jos Laureys, kunstschilder, Alzheimer patiënt en echtgenoot van Renée Van Hekken zag dat het goed was.
Beeldmateriaal ATV - Antwerpse televisie
21 februari 2020. Optreden bij vzw EVA-Centrum Ekeren voor Cultuur aan tafel met “Valentina, een migrante”.
foto’s: André Bongers
Een hartverwarmend initiatief voor bewoners en medewerkers van Hof De Beuken In deze voor hen moeilijke tijd, werden de bewoners en het personeel van Hof De Beuken verwend door het Walden Trio. In de zonovergoten tuin van het woonzorgcentrum trakteerden zij hen op een schitterend openlucht poëtisch concert. Renée Van Hekken en Roger Nupie brachten enkele passend uitgekozen teksten van o.m. Toon Hermans telkens afgewisseld met prachtige muziek door Xander Nichting op de elektrische viool. Het geheel getuigde van een grote empathie en een warme betrokkenheid en wist vele harten te beroeren. Vanuit hun kamers, de zitruimtes, de cafetaria en vanop de verschillende terrassen genoten onze ouderen met volle teugen van muziek en voordracht. En de medewerkers genoten er mee van. Ondertussen werden drankjes geserveerd. Zo werd het een aangenaam en deugddoend lentegebeuren. Het initiatief groeide vanuit een gesprek met Renée Van Hekken, wier echtgenoot Jos Laureys, sinds enkele maanden in Hof De Beuken verblijft. Beiden zijn rasechte Ekerse kunstenaars; zij is schrijfster, hij kunstschilder. Bekommerd om het contact met haar man -die aan dementie lijdt- levendig te houden én met een groot hart voor alle bewoners, werd het idee verder uitgewerkt; het Walden Trio was meteen bereid. Ook in het woonzorgcentrum zetten verschillende mensen zich mee in om dit alles te realiseren. En districts- burgemeester Koen Palinckx gaf zijn toelating. Het werd voor iedereen een hartverwarmend gebeuren! Ondanks de afstand die moest worden bewaard, was de verbondenheid echt voelbaar. Met een dankbaar hart wuifden artiesten en publiek elkaar na een laatste bisnummer uit. Geluk is geen kathedraal, misschien een klein kapelletje. Geen kermis luid en kolossaal, misschien een carrouselletje. Geluk is geen zomer van smetteloos blauw, maar nu en dan een zonnetje. Geluk dat is geen zeppelin, ‘t is hooguit ‘n ballonnetje. … en ik vul dit tekstje van Toon Hermans graag aan: Geluk, dat zijn drie artiesten die het beste van zichzelf gaven om anderen een fijn moment te bezorgen. Dank Renée, Roger en Xander. En ja ‘wij zullen doorgaan tot we weer samen zijn! Tekst & beeldmateriaal Christine Guiette.
Mei 2016. Voorstelling van “Elvira’s nieuwe huis” in Tracé cultuurstation te Ekeren. Walden Trio bestond nog niet onder die naam.
fot’s: Vera Seppion